Hejdå glödlampor, hej lågenergi!

Som ni säkert hört har det nu införts ett förbud mot tillverkning av alla matta glödlampor och alla klara över 75 watt. Resten av glödlamporna förbjuds stegvis fram till 2012. Man kan alltså fortsätta köpa glödlampor ett bra tag till, men varför ska man göra det när det finns lågenergilampor som både spar på miljön och pengarna (i längden)?


Det kan vara lite knepigt att få tag på sjyssta lågenergilampor som ger ett mysigt ljus, de flesta ger ju ett kallare ljus och det vill man inte alltid ha hemma i lägenheten eller huset. De billigaste brukar tyvärr enligt min erfarenhet vara de sämsta, både i hållbarhet och vilket ljus de ger, så det kan löna sig att köpa en lite dyrare variant. Lågenergilampor innehåller ju kvicksilver, och det känns ju inte så bra. Så det gäller att lämna in dem på miljöstation eller i den särskilda behållaren i miljörummet om de brunnit ut eller om man tappat en i golvet. Släng dem absolut inte i de vanliga soporna!

 

Enligt energimyndigheten är det bästa alternativet lysdioder (kallas även LED-lampor), men de är inte riktigt redo att lysa upp vardagsrummen. Än. Däremot passar de jättebra som ”mysbelysning”, i lampor som inte behöver lysa upp ett helt rum. Dessa lampor kan man bland annat köpa här.

 

Jag förstår att särskilt äldre människor tycker att det är dåligt att glödlampan nu försvinner, det är ju svårt att motivera att en lågenenergilampa nu kostar runt 80 kr och håller i massor av år… det är klart att det kan kännas dyrt för alla andra också, men man sparar faktiskt in de pengarna i längden. Och miljömässigt sparar man otroligt mycket.

 

Kanske kunde Vidingehem och andra hyresbolag ge alla sina hyresgäster en LED-lampa eller två i present? Det tror jag verkligen skulle uppskattas.

 


 

Den här fina bilden hittade jag på flickr. Man kanske skulle göra ett liknande konstverk av de glödlampor man har kvar? 🙂


Annonser

Ett svar till “Hejdå glödlampor, hej lågenergi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s